Przejdź do stopki

Informacja Powiatowego Lekarza Weterynarii

Treść

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny ( Dz.U. 2010 Nr 207 poz. 1370) informuje o konieczności zgłaszania do Powiatowego Lekarza Weterynarii zamiaru dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny, Przypomina ponadto, że powstające przy uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu atyłizacyjaego kategorii 1.

Ponadto informuje, że przy składaniu powiadomienia o zamiarze dokonania uboju na terenie gospodarstwa cieląt, owiec i kóz będą wydawane bezpłatnie oznakowane czarne foliowe worki do przechowywania SRM.

W przypadku uboju trzody chlewnej należy pamiętać, że nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego. W przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego treść jelit może służyć jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystane do produkcji żywności. Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby w gospodarstwie będzie kontrolowana przez lnspekcję Weterynaryjną.

Najbliższe zakłady uprawnione odbioru materiału szczególnego ryzyka to:

  • SARIA Małopolska Spółka z o.o., Oddział w Wielkanocy, 32-075 Gołcza, tel. 12 387 30 60, 691 991 517.
  • FARMUTIL H.S. Spółka z o.o. Punkt zgłoszeń i zbiórki, ul. Nadwiślańska 44, 32-600 Oświęcim, tel. 33 847 45 51.

 

PISMO

 

 

 

Menu
Informacje
2108035