Przejdź do stopki

TALERZ, DIETA I ZDROWIE

TALERZ, DIETA I ZDROWIE

Treść

By budzić świadomość właściwych wyborów żywieniowych, wychowywać do kultury zdrowego życia, dni 16 - 23 października 2015 r. w Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kamienicy upłynęły pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”. W ramach ogólnopolskiej kampanii, mającej na celu promocję zdrowego stylu życia, gimnazjaliści uczestniczyli w projekcie, na który złożyły się m.in.: wyjazd grupy uczniów do Zespołu Szkół Zawodowych w Krościenku (opiekunowie - mgr I. Dominik, mgr Danuta Kalicińska) i udział w warsztatach sporządzania i wypieku zdrowego chleba na zakwasie według domowej receptury; prezentacja „Jak przygotować zakwas, rodzaje i typy mąki stosowane do wypieku chleba, wartość odżywcza i znaczenie pieczywa w kulturze”; wizyta w muzeum - eksponaty stosowane do produkcji i wypieku pieczywa, przedmioty, którymi kiedyś posługiwano się w codziennym życiu; międzyklasowy konkurs na plakat promujący zdrowy styl życia; lekcje wychowawcze nt. „Myśl, co jesz - wybór zależy od Ciebie”, klasowe warsztaty nt. zdrowego stylu życia.  Przedsięwzięcie zakończono dniem kanapek przygotowanych przez SU (pod opieką mgr I. Dominik) dla całej społeczności szkolnej.

 

 

 

 

 

 

 

Menu
Informacje
2108615